Terug
In memoriam

Henny Pleizier (1957-2022): minutenlang applaus voor de grote vriendelijke reus

De oud-topjudoka Henny Pleizier was een levende legende in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost. Meer dan 35 jaar trainde hij hier de jeugd met een rotsvast geloof in hun toekomst.

De voormalig Europees en tienvoudig Nederlands judokampioen Pleizier stond decennialang op de mat om kinderen en jongeren zowel in sport als in karakter te trainen. Met de van origine Japanse technieken leerde de judomeester hen respect, zelfbeheersing, omgaan met normen en waarden en samenwerken. Eerst in de Bijlmerbajes, daarna in buurthuizen, op basis- en middelbare scholen en sinds 1989 in zijn eigen sportschool Pleizier. De markante sportschooleigenaar overleed op 65-jarige leeftijd in zijn slaap.

De Judo Bond Nederland herdenkt Pleizier als ’een begenadigd wedstrijdjudoka’, die als trainer furore maakte en aan de basis stond van wereldtoppers zoals de broers Dex en Guillaume Elmont. Daarnaast eert de bond hem voor zijn werk als promotor van de judosport in en rondom Amsterdam.

Na zijn topsportcarrière verhuisde Pleizier naar Zuidoost om in de Bijlmerbajes gedetineerden aan het sporten te krijgen. De judoka ontmoette hier zijn vrouw, de moeder van zijn twee zoons, die in de reclassering werkte. „Als de gevangenen niet uit hun cel wilden komen, ging mijn vader ze halen”, vertelt zijn zoon Kaisan lachend. „Hij was recht-door-zee. Voor hem bestond er geen ’misschien’. Het was ja of nee.”

Sportschool

In die jaren ontstond zijn droom voor een sportschool. „Mijn vader wilde juist hier een plek creëren waar iedereen kon sporten, ongeacht je afkomst of de inhoud van je portemonnee.” De bank wees zijn aangevraagde financiering af. Pleizier gaf niet op. „Deze sportschool heeft hij letterlijk met zijn eigen handen opgebouwd.”

Een grote leegte laat Pleizier niet alleen achter in zijn sportschool, maar in heel Zuidoost. Iedereen die ooit bij hem op de mat heeft gestaan, was onder de indruk van ’de grote vriendelijke reus’ of ook wel ’de pilaar’ zoals hij liefkozend genoemd wordt. Kaisan: „Hij was groot, zo’n twee meter lang, en dan die bulderstem van hem. Dat imponeerde, maar je kon altijd van hem op aan.” Pleizier verloor zijn vader toen hij nog geen jaar oud was. Volgens zijn zoon heeft dat hem getekend. „De vaderfiguur die hijzelf gemist heeft, was hij voor veel jongeren hier in de buurt.” Van oudsher hield Pleizier de tarieven zo laag mogelijk, omdat hij het belangrijk vond dat ze opgroeiden met sport.

Tijdens de stampvolle afscheidsceremonie in de sportschool werd hij mede hierom geëerd door de vele sprekers, onder wie huidig staatssecretaris Eric van der Burg, die zijn politieke carrière begon in stadsdeel Zuidoost en nauw met Pleizier samenwerkte. „Voor mij was Henny hoop en toekomst. Toen niemand geloofde in de Bijlmer, deed Henny dat wel. Er werd gezegd dat het een jeugd zonder toekomst was. Henny heeft levens veranderd van mensen. Hij heeft geholpen Zuidoost een toekomst te geven”, sprak Van der Burg vol passie.

Erehaag

Een minutenlang applaus kreeg Henny Pleizier, die voor de laatste keer op de mat in zijn sportschool stond. „In zijn judopak in de kist, dat had hij mooi gevonden”, vertelt zijn zoon liefdevol. Buiten stonden honderden mensen in een erehaag. Van groot tot klein, in judopak, bogen ze voor een laatste maal het hoofd voor hun judomeester. „Precies zoals mijn vader was, bescheiden maar groots in wat hij heeft gedaan voor de buurt. Dat kreeg hij terug.”

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 8-9-2022