Terug
In memoriam

Henk Strating: meer dan alleen de steenfabrikant

In zijn woonplaats Winschoten is Henk Strating overleden. De steenfabrikant die ook verschillende boeken schreef en veel meer deed, werd 89 jaar oud.

Winschoten was de stad van zijn leven. Hij werd er geboren in 1930, als telg van een familie die sinds 1883 actief was in de steenindustrie. In dat jaar 1883 had ze een steenfabriek in Oude Pekela gekocht. Later had ze een tweede fabriek verworven. Die stond in Winschoten, op de plek van het huidige cultuurcentrum De Klinker.

Steenfabrieken

Strating volgde zijn vader op als directeur van beide bedrijven maar richtte zich na 1968 helemaal op Oude Pekela. In dat jaar sloot de vestiging in Winschoten de deuren. De fabriek in Oude Pekela bestaat nog altijd en wordt geleid door twee van zijn drie zonen.

Vissersdijk

In diezelfde jaren 60 was Strating ook actief in de politiek. Namens de VVD zat hij in de gemeenteraad van Winschoten. Het waren de jaren waarin de Vissersdijk in Winschoten en de directe omgeving daarvan grondig op de schop gingen. Plannen waartegen Strating zich tevergeefs verzette.

Het voorzitterschap van de Kamer van Koophandel in Veendam en Groningen, het voorzitterschap van het Klokkengieterijmuseum en het Museum Slag bij Heiligerlee; het waren andere functies die maakten dat verveling nooit een rol speelde in zijn leven. Maar de tweede grote rode draad in zijn leven, naast de steenindustrie, was toch vooral de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsjaren

Hij beleefde de oorlogsjaren als tiener, zag hoe de vele Joden uit Winschoten verdwenen en hoe in de lente van 1945 de stad werd bevrijd. Al die gebeurtenissen maakten een onuitwisbare indruk op hem en maakten dat hij zich op latere leeftijd achter zijn schrijftafal zette en Kroniek van een Bevrijding schreef. Een boek dat vertelt hoe de Duitsers uit Winschoten werden verdreven.

Hij schreef nog een boek over de oorlogsjaren, was nauw betrokken bij de komst van het Joods monument in het centrum van Winschoten en benadrukte op verschillende manieren de rol die het Belgische SAS-bataljon bij de bevrijding van de stad had gespeeld. Iets dat hem elf jaar geleden een hoge Belgische onderscheiding opleverde: hij werd benoemd tot Ridder in de Kroonorde.

Zeven jaar geleden overleed zijn vrouw en die klap kwam hard aan. Hij woonde met haar in een statige woning nabij het centrum van Winschoten. In dat huis, dat ruim een eeuw geleden door zijn familie werd gebouwd, is Henk Strating ook gestorven.