Terug
In memoriam

Heinze Bakker (79) werd een bekende Nederlander: ‘Dat wie de skaadkant fan myn fak’

Dat de overleden Heinze Bakker uiteindelijk een van gezichten van Studio Sport zou worden, dat paste eigenlijk niet bij de bescheiden boerenzoon uit Kortezwaag (bij Gorredijk).

Hij was bijvoorbeeld niet zo brutaal als Mart Smeets, zijn directe collega in Hilversum. Haantjesgedrag was hem vreemd, vertelde hij eind 2019 nog in een interview in deze krant.

Ja, zei hij toen lachend, Mart was wel een haantje. Maar vooral een goede vriend, benadrukte hij, iemand die de ras-Fries goed begreep. ,,We fielden elkoar oan’’, liet Bakker toen optekenen. ,,Ik wie goed mei sifers en it op in rige setten fan de saken. Mart koe der dan as gjin oar in kwinkslach oan jaan.’’

Heinze Bakker (geboren in het ziekenhuis van Heerenveen) is de beroemdste Fries die voor Studio Sport heeft gewerkt. Dat was trouwens niet het eerste plan dat Bakker had toen hij van Gorredijk verhuisde naar Groningen om iets van zijn leven te maken. Maar die studie economie was nou ook niet echt zijn jongensdroom.

Hij rolde bij toeval het vak van de journalistiek in. Bakker was nog economiestudent in Groningen toen iemand hem aansprak op een feestje van Bernlef, de studentenvereniging waarvan hij voorzitter was, en zei – in zijn eigen taal: ‘Jo hawwe wol in moaie stim, wolle jo in stimtest dwaan?’.

‘Meer nieuws, meer sport, meer opwinding’

Niet veel later presenteerde hij elke week vanuit een studio in Groningen voor de RONO (de voorganger van Omrop Fryslân) twee keer een half uur een Friestalig nieuwsprogramma. Sindsdien wist Bakker precies wat hij wilde: meer nieuws, meer sport, meer opwinding. Hilversum dus.

In het najaar van 1974 werd hij aangenomen bij de NCRV (‘Ik seach in advertinsje yn de krante, dêr haw ik mar op sollisiteard’) als sportverslaggever. Bakker verhuisde met zijn vrouw Metsje en zijn kinderen Jochum (nu huisarts in Grou) en Mariët (verslaggeefster bij dagblad BN/De Stem in Breda) naar Leusden, nabij Amersfoort. Daar bleef hij wonen tot aan zijn dood.

Via de NCRV kwam Bakker terecht bij het radioprogramma Langs De Lijn en vervolgens werd hij door Studio Sport-chef Kees Boerhout gepolst of hij zijn stem en vakkennis niet in dienst wilde stellen van de kijkcijferhit van de NOS.

Bakker maakte alle mogelijke sporthoogtepunten mee

Zodoende maakte hij alles mee waar een sportjournalist van watertandt. De wielersuccessen van de ploeg Post en Joop Zoetemelk, de fenomenen Eric Heiden en Johann Olav Koss, de mijlpalen van Jacco Eltingh, Paul Haarhuis en Richard Krajicek, de wereldtitels van Hilbert van der Duim, het olympische goud van de volleyballers en liefst drie Elfstedentochten, om maar een paar hoogtepunten te noemen.

Hij werd per toeval jarenlang het gezicht van Studio Sport. ,,Se sochten foar dy jûn in presintator, mar elkenien wie beset’’, vertelde hij in een interview in 2016 met de Leeuwarder Courant .

Van het een kwam het ander waarna de Gorredijker op zondagavond bij miljoenen tv-kijkers aanschoof en uitgroeide tot een bekende Nederlander. ,,Dat wie de skaadkant fan myn fak. Dat fûn ik ferfelend. Mar goed, dêr learst ek wer mei omgean. It hearde derby.’’

Heinze Bakker vocht de laatste jaren tegen Parkinson . Vrijdag overleed hij. Hij werd 79 jaar.

Lees ook [Gezondheidenco.nl] Alles over Parkinson

Bron: Leeuwarder Courant. Geplaatst 21-4-2021