Terug
In memoriam

Grietje Pasma, sportieve duizendpoot met een gouden hart

Grietje Pasma overleed op 67-jarige leeftijd in haar woonplaats Groningen. Sportverslaggever William Pomp schreef een In Memoriam over de vrouw, die vooral bekend werd vanwege het groot maken van de 4 Mijl en haar eeuwige liefde voor basketbalclub Donar.

Ze had sinds jaar en dag haar eigen vaste stoeltje in Martiniplaza. Op de eerste rij, recht boven de bank van Donar. Vanaf die plek hoefde ze geen woord te missen van wat de coaches gedurende het seizoen naar hun spelers riepen. Of de discussies met de arbiters.

Daarover ging haar laatste whatsappje van dinsdag 28 mei, toen het er heet aan toe ging in de Groninger basketbaltempel. ‘Ik kreeg net de discussie mee van de commissaris en de coach over scheidsrechter Zwiep. Belachelijk zoals hij bezig is’.

Altijd in vuur en vlam

Het was Grietje Pasma ten voeten uit. Altijd in vuur en vlam als het over de Groninger basketbaltrots ging. De club zat diep in haar hart. V

an de weinig flatteuze bijnaam ‘Moe Donar’, die ze kreeg toen ze bestuurlijk betrokken was en zich werkelijk overal mee bemoeide, wilde ze eigenlijk niet veel meer weten, maar ergens beschouwde ze het ook wel als een geuzennaam. Het herinnerde haar aan de grote verdiensten die ze had voor de club.

Zo was het Pasma die enkele decennia geleden de Basketbal Business Club (BBC) oprichtte, nog altijd een van de kurken waar Donar op drijft. Alle kampioenschappen maakte ze mee, van de eerste landstitel in 1982 onder coach Maarten van Gent tot die van 2018, toen Erik Braal de scepter zwaaide.

Topsport Noord-Nederland

In 1992 stopte Pasma als clubbestuurder om tijd vrij te maken voor de oprichting van haar eigen evenementenbureau Topsport Noord-Nederland. Met dat bedrijf nam ze in 1997 de organisatie van de 4 Mijl van Groningen over, toen nog een loopje van 3600 deelnemers.

Pasma had een visie. De onderneemster, die in haar jonge jaren zelf op goed niveau basketbalde en zwom, zag het helemaal voor zich. Een veelvoud van het huidige deelnemersaantal, lopend van Haren naar Groningen met onderweg veel entertainment en na afloop een fijne borrel of desnoods een sportdrankje in de binnenstad.

4 Mijl werd wedstrijd van landelijke allure

Ze evolueerde de 4 Mijl in een paar jaar tijd tot het grootste sportevenement van Groningen. Van 3600 deelnemers naar 23.000. Een wedstrijd van landelijke allure met wereldtoppers als Eliud Kipchoge en Haile Gebrselassie aan de start.

Honderdduizenden euro’s werden er bij elkaar gelopen voor goede doelen. Wat was de sportieve duizendpoot met het gouden hart trots op haar 4 Mijl. Een evenement voor iedereen, zei Pasma altijd.

Dat was haar missie en daarvoor leende de afstand zich perfect. Ze kreeg er de breedtesportpenning van de gemeente Groningen voor in 2007. Voor de economische spin-off van ongeveer een miljoen euro per aflevering werd ze in 2010 beloond met de Jans Cats Prijs van de Groningen City Club.

Het was haar een doorn in het oog dat ze desondanks elk jaar weer moest bedelen om subsidies, terwijl de culturele sector de hand maar op hoefde te houden.

Tranen van geluk

Na 43 jaar van alles te hebben georganiseerd was haar negentiende 4 Mijl in 2015 haar laatste. Ze huilde tranen van geluk toen ze werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Kort daarvoor verkocht Pasma haar bedrijf voor een mooi bedrag aan het Belgische organisatiebureau Golazo.

Met een fijn appeltje voor de dorst had ze de handen vrij om verder van het leven te kunnen gaan genieten. Dat deed ze, ondanks wat lichamelijke ongemakken, met volle teugen. Een wijntje, een sigaartje, een potje bridge en sport, veel sport.

Zondag zou ze haar moeder bezoeken, maar Pasma kwam niet opdagen. Ze werd thuis gevonden, geheel onverwacht overleden in haar slaap op 67-jarige leeftijd. Haar vaste stoeltje zal een troosteloze aanblik bieden komend seizoen.