Terug
Nieuws

Ghislaine Pierie: van Rozengeur & Wodka Lime tot sous-chef, overleden

Ghislaine Pierie is op 53-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

De actrice was na haar rol in Rozengeur & Wodka Lime nog nauwelijks op tv te zien, maar daar kwam de afgelopen jaren weer verandering in. Naast haar nieuwe carrière als sous-chef bij café-restaurant De Plantage in Amsterdam, kreeg ook haar acteercarrière plots een opleving. Pierie haalde alles uit haar leven, het leven was haar alleen niet altijd even goedgezind.

Waar zij in het echte leven behoorlijk onzeker en verlegen kon zijn, voelde Pierie zich juist helemaal vrij wanneer ze mocht acteren. Zelfs als kind al genoot zij ervan om zich te verkleden en toneelstukjes op te voeren in plaats van de lolbroek uit te hangen. Ghislaine had dan ook een duidelijk doel voor ogen toen zij in haar laatste jaar van het Stedelijk Lyceum Zutphen zat: haar vleugels uitslaan! Ze besloot naar de toneelschool in Maastricht te gaan, maar kon de druk die zij voelde niet aan en besloot na een paar maanden alweer te stoppen. Het bloed kroop echter waar het niet gaan kon en anderhalf jaar later deed ze een nieuwe poging, dit keer in Amsterdam.

En met succes, want vrijwel direct na haar afstuderen kreeg zij al een rol in de dramaserie Coverstory. Later was zij onder meer te zien in 12 steden, 13 ongelukken, Westenwind, Baantjer en Costa!. De meeste mensen kennen haar echter als Babette van Woensel in Rozengeur & Wodka Lime. De rol bleek zowel haar doorbraak, als haar hoogtepunt als actrice. „Na Rozengeur hield het op, ik werd nergens meer voor gevraagd”, vertelde zij in 2021 aan Het Parool. „Ik heb nooit begrepen waarom. Misschien dat ik door mijn leeftijd ineens in een ander bakje belandde. Het bakje te-oud-dus-maar-niet-meer-bellen. Volgens mijn man had ik zelf best wat kunnen ondernemen om in the picture te blijven maar dat is niks voor mij.”

’Eén grote mislukking’

Ghislaine speelde nog af en toe een rol in series als MoordvrouwNoord Zuid en Vechtershart en ze ging aan de slag als regisseur (Nachtegaal & Zonen, SpangaS) en als dramacoach. Maar een echte toekomst in de showbizz leek steeds kleiner te worden. „Acteren is mijn eerste liefde; een liefde die al heel vroeg in mijn leven begon. Dus toen er van de een op de andere dag geen rollen meer kwamen, begon ik enorm aan mezelf te twijfelen. Het bezorgde me een vreemd verlangen naar de tijd die achter me lag in plaats van naar de toekomst. Ik was ineens ontevreden over mijn leven. Het leek me onmogelijk opnieuw iets te vinden waaruit ik zoveel voldoening en plezier zou kunnen halen. Ik had het gevoel dat ik diep had gefaald. Mijn loopbaan als actrice was voortijdig gestrand. Kinderen krijgen was ook al niet gelukt. Ik was, kortom, één grote mislukking”, blikte zij terug op die periode.

Ghislaine Pierie, Inez de Bruin, Isa Hoes en Medina Schuurman in Rozengeur & Wodka LimeⒸ ANP / ANP KIPPA

En hoewel Ghislaine haar leven weer meer dan goed op de rit kreeg, bleef de pijn. „De scherpe kantjes zijn eraf, natuurlijk, maar dat verdriet is nooit helemaal klaar; dat draag ik voor de rest van mijn leven met me mee. Van tijd tot tijd ben ik nog jaloers op mensen met kinderen. (…) Als je geen kinderen hebt, moet je zelf zorgen voor een doel in je leven. Dat valt mij soms best zwaar.”

Kok

Het mag haar dan zwaar zijn gevallen, het ging haar wel goed af. ’Uit het niets’ werd zij in een keer weer gevraagd voor acteerklussen. Zo was zij in 2020 nog te zien in Doodstil, een spin-off van Penoza, in 2021 in Goede tijden, slechte tijden en komend voorjaar in De droom van de jeugd. „Om de een of andere reden ben ik weer in het juiste kaartenbakje beland. Ik heb er niets voor gedaan, ik begrijp ook niet hoe het komt”, aldus Pierie over de onverwachte terugkeer.

Acteren mag dan haar eerste liefde zijn geweest, het is niet zo dat ze altijd heeft gewacht op een comeback. In plaats daarvan maakte ze werk van een andere passie: koken. Sinds haar studententijd werkte ze opeenvolgend bij een broodjeszaak, een cateraar en traiteur. Na al jaren in de keuken te hebben gewerkt, besloot ze zich uiteindelijk officieel om te laten scholen tot kok. „Ik heb nooit bewust afscheid genomen van mijn loopbaan als actrice, maar ik heb wel heel bewust de stap gezet om een echte kok te worden in een echt restaurant”, verklaarde zij. Die keuze werd beloond. In 2021 werd Ghislaine zelfs gevraagd om sous-chef te worden bij De Plantage, waar zij al sinds 2016 als kok werkte.

In de laatste jaren van haar leven leek het geluk haar dan ook weer toe te lachen nu ze kon genieten van allebei haar passies. Maar in mei vorig jaar sloeg het noodlot alsnog toe. Ze kreeg te horen dat ze kanker had en al snel werd duidelijk dat de situatie uitzichtloos was. Afgelopen vrijdag is Ghislaine Pierie in het bijzijn van haar twee broers en haar man Patrick Neumann overleden. De uitvaart is in besloten kring.

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 30-1-2023. Foto: Ⓒ ANP/HH