Terug
Nieuws

Friends-acteur James Michael Tyler (Gunther) overleden.

James Michael Tyler, voornamelijk bekend van zijn rol als Gunther in de populaire sitcom Friends, is op 59-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van prostaatkanker.

Het management van de Amerikaanse acteur bevestigt het overlijden aan entertainmentsite TMZ.

Zijn familie laat weten: „De wereld kende hem als Gunther (’de zevende Friend’) uit de hitserie Friends, maar Michaels dierbaren herinneren hem als een acteur, muzikant, iemand die prostaatkanker onder de aandacht wilde brengen en als een liefhebbend echtgenoot. Hij hield van livemuziek, moedigde de Clemson Tigers vaak aan en hij belandde vaak in leuke en onverwachte avonturen. Wie hem eenmaal kende, had een vriend voor het leven.”

Central Perk

Zijn personage Gunther, een Nederlander, werkte in koffiezaak Central perk waar de friends, Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Joey en Chandler, altijd koffie dronken. Al die tijd was hij verliefd op Rachel (Jennifer Aniston).

Afgelopen zomer maakte Tyler bekend dat hij leed aan prostaatkanker. In een interview met NBC’s Today vertelde de acteur dat de ziekte, die al in september 2018 bij hem werd vastgesteld, tijdens een jaarlijkse check-up werd gevonden.

Reünie

In het begin onderging hij hormoontherapie en kon Tyler naar eigen zeggen zijn leven nog prima leiden. „Ik voelde me goed, echt. Ik had geen symptomen en voelde niks. Het was erg makkelijk om mee om te gaan”, aldus de acteur. Uiteindelijk muteerde de kanker ten tijde van de coronapandemie en zorgde de ziekte ervoor dat Tylers onderlichaam verlamd raakte.

Vanwege zijn ziekte kon de acteur onlangs ook niet fysiek aanwezig zijn bij de Friends-reünie. Hij verscheen toen kort via Zoom om bij te kletsen met de cast. De acteur noemt het een ’bitterzoete’ ervaring. „Ik was erg blij dat ze me erbij betrokken, maar het was mijn eigen beslissing om er niet fysiek bij te zijn. Ik wilde de sfeer niet verpesten. Zo van: oh, trouwens: Gunther heeft kanker.”

’Moeilijk proces’

Door zijn verhaal te delen, hoopte Tyler andere mannen te waarschuwen. „Als je er vroeg bij bent, is het erg goed te behandelen”, benadrukt hij. „Ik wil niet dat mensen hetzelfde mee moeten maken als ik. Dit is geen makkelijk proces.” De acteur wilde hiermee ten minste „één leven” redden. „Daarom vertel ik dit, zodat mensen het weten. Dit is mijn nieuwe rol.”

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 25-10-2021