Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Friends-acteur James Michael Tyler (Gunther) overleden.

James Michael Tyler, voornamelijk bekend van zijn rol als Gunther in de populaire sitcom Friends, is op 59-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van prostaatkanker.

Het management van de Amerikaanse acteur bevestigt het overlijden aan entertainmentsite TMZ.

Zijn familie laat weten: „De wereld kende hem als Gunther (’de zevende Friend’) uit de hitserie Friends, maar Michaels dierbaren herinneren hem als een acteur, muzikant, iemand die prostaatkanker onder de aandacht wilde brengen en als een liefhebbend echtgenoot. Hij hield van livemuziek, moedigde de Clemson Tigers vaak aan en hij belandde vaak in leuke en onverwachte avonturen. Wie hem eenmaal kende, had een vriend voor het leven.”

Central Perk

Zijn personage Gunther, een Nederlander, werkte in koffiezaak Central perk waar de friends, Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Joey en Chandler, altijd koffie dronken. Al die tijd was hij verliefd op Rachel (Jennifer Aniston).

Afgelopen zomer maakte Tyler bekend dat hij leed aan prostaatkanker. In een interview met NBC’s Today vertelde de acteur dat de ziekte, die al in september 2018 bij hem werd vastgesteld, tijdens een jaarlijkse check-up werd gevonden.

Reünie

In het begin onderging hij hormoontherapie en kon Tyler naar eigen zeggen zijn leven nog prima leiden. „Ik voelde me goed, echt. Ik had geen symptomen en voelde niks. Het was erg makkelijk om mee om te gaan”, aldus de acteur. Uiteindelijk muteerde de kanker ten tijde van de coronapandemie en zorgde de ziekte ervoor dat Tylers onderlichaam verlamd raakte.

Vanwege zijn ziekte kon de acteur onlangs ook niet fysiek aanwezig zijn bij de Friends-reünie. Hij verscheen toen kort via Zoom om bij te kletsen met de cast. De acteur noemt het een ’bitterzoete’ ervaring. „Ik was erg blij dat ze me erbij betrokken, maar het was mijn eigen beslissing om er niet fysiek bij te zijn. Ik wilde de sfeer niet verpesten. Zo van: oh, trouwens: Gunther heeft kanker.”

’Moeilijk proces’

Door zijn verhaal te delen, hoopte Tyler andere mannen te waarschuwen. „Als je er vroeg bij bent, is het erg goed te behandelen”, benadrukt hij. „Ik wil niet dat mensen hetzelfde mee moeten maken als ik. Dit is geen makkelijk proces.” De acteur wilde hiermee ten minste „één leven” redden. „Daarom vertel ik dit, zodat mensen het weten. Dit is mijn nieuwe rol.”

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 25-10-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Zwaan Miedema maakt biologische afbreekbare urnen van klei uit de Waddenzee

Een urn die de levenscirkel rond maakt. Zo zou je de Van Wad tot Wat-urn van Zwaan Miedema kunnen omschrijven. De keramiste uit Harlingen maakt urnen van waddenklei die oplossen in zee.

Rouw ’Ik was boos dat ik het laatste gesprek met opa had verknald’

Muziek galmde uit de speaker van mijn telefoon. Mijn hoofd vol met studiestress en mijn buik vol met pasta. De zomervakantie was dichtbij en het warme weer kwam voorzichtig om de hoek kijken. Gefrustreerd om mijn gefaalde tentamen, onderbreekt mama m’n gedachten. ,,We gaan naar opa toe Nien, ga je ook even mee? Het gaat niet zo goed,” hoor ik uit het […]

Voorbereiden op later Een testament opstellen: wat moet ik weten?

Een testament opstellen is een minder prettig klusje wat we het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Maar uiteindelijk ontkom je er niet aan. Als je een huis koopt, kinderen krijgt, gaat trouwen of scheiden of met pensioen gaat, er zijn verschillende momenten waarop je gaat nadenken over het vastleggen van persoonlijke keuzes. Maar… Wat houdt een testament precies in?

In memoriam Jan van Akke, kleurrijk verteller

Wanneer krant of tv weer eens naar Terschelling afreisde om over het oorspronkelijke eilander leven te berichten, dan moest het al raar lopen als ze niet bij Jan Zorgdrager in Hoorn terechtkwamen. Hij was de verteller bij uitstek van kleurrijke verhalen over zaken als het kerkelijk leven, de burenorganisatie in de oostelijke dorpen en de eilander natuur.

Rouw Asverstrooiing: ter land, ter zee of in de lucht

Na een crematie van een overledene komt de vraag wat je met de as wilt doen. Je kan de as thuis bijvoorbeeld een mooi plekje geven in een urn, het laten verwerken in een sieraad of tatoeage of de as verstrooien. Als je de as wilt verstrooien zijn er verschillende mogelijkheden en regels waar je rekening mee moet houden.

In memoriam Gerrit Pit, een handige ondernemer met een hoop connecties in Emmen (en wijde omgeving)

In het Nieuwsblad van het Noorden verscheen 12 juli 1968 een groot artikel met als kop ‘Schnabbelen werd ‘big business’’. Het ging over Studio Pit, in 1960 opgezet door Gerrit Pit en de twee decennia daarna een begrip in Emmen en ruime omgeving. Als er wat gestencild moest worden (een gangbare druktechniek uit die jaren) was dat hét adres.

Coaching De keuze die ik niet zelf mocht maken vanwege de impact op het rouwproces

Kunnen we niet stoppen met behandelen? Dit leidt toch nergens toe? Het lijden is werkelijk niet meer te verdragen.

Achter de deuren van de dood De herinneringsfilm

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.