Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Friends-acteur James Michael Tyler (Gunther) overleden.

James Michael Tyler, voornamelijk bekend van zijn rol als Gunther in de populaire sitcom Friends, is op 59-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van prostaatkanker.

Het management van de Amerikaanse acteur bevestigt het overlijden aan entertainmentsite TMZ.

Zijn familie laat weten: „De wereld kende hem als Gunther (’de zevende Friend’) uit de hitserie Friends, maar Michaels dierbaren herinneren hem als een acteur, muzikant, iemand die prostaatkanker onder de aandacht wilde brengen en als een liefhebbend echtgenoot. Hij hield van livemuziek, moedigde de Clemson Tigers vaak aan en hij belandde vaak in leuke en onverwachte avonturen. Wie hem eenmaal kende, had een vriend voor het leven.”

Central Perk

Zijn personage Gunther, een Nederlander, werkte in koffiezaak Central perk waar de friends, Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Joey en Chandler, altijd koffie dronken. Al die tijd was hij verliefd op Rachel (Jennifer Aniston).

Afgelopen zomer maakte Tyler bekend dat hij leed aan prostaatkanker. In een interview met NBC’s Today vertelde de acteur dat de ziekte, die al in september 2018 bij hem werd vastgesteld, tijdens een jaarlijkse check-up werd gevonden.

Reünie

In het begin onderging hij hormoontherapie en kon Tyler naar eigen zeggen zijn leven nog prima leiden. „Ik voelde me goed, echt. Ik had geen symptomen en voelde niks. Het was erg makkelijk om mee om te gaan”, aldus de acteur. Uiteindelijk muteerde de kanker ten tijde van de coronapandemie en zorgde de ziekte ervoor dat Tylers onderlichaam verlamd raakte.

Vanwege zijn ziekte kon de acteur onlangs ook niet fysiek aanwezig zijn bij de Friends-reünie. Hij verscheen toen kort via Zoom om bij te kletsen met de cast. De acteur noemt het een ’bitterzoete’ ervaring. „Ik was erg blij dat ze me erbij betrokken, maar het was mijn eigen beslissing om er niet fysiek bij te zijn. Ik wilde de sfeer niet verpesten. Zo van: oh, trouwens: Gunther heeft kanker.”

’Moeilijk proces’

Door zijn verhaal te delen, hoopte Tyler andere mannen te waarschuwen. „Als je er vroeg bij bent, is het erg goed te behandelen”, benadrukt hij. „Ik wil niet dat mensen hetzelfde mee moeten maken als ik. Dit is geen makkelijk proces.” De acteur wilde hiermee ten minste „één leven” redden. „Daarom vertel ik dit, zodat mensen het weten. Dit is mijn nieuwe rol.”

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 25-10-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Voor Dientje Popken was er maar één man: Harm

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde leven van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Arendina (Dientje) Auwema-Popken uit Norg (1949-2019).

Coaching De keuze die ik niet zelf mocht maken vanwege de impact op het rouwproces

Kunnen we niet stoppen met behandelen? Dit leidt toch nergens toe? Het lijden is werkelijk niet meer te verdragen.

Uitvaart Uitzondering groepsgrootte tijdens uitvaart naar aanleiding van persconferentie

De persconferentie die premier Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge maandag 28 september gaven werd een dag vervroegd. Het was nodig, stelden de bewindslieden. Het coronavirus is aan een duidelijke tweede opmars bezig in Nederland.  Een belangrijke maatregel die werd aangekondigd is het verkleinen van de maximale groepsgrootte binnen en buiten. Binnen mogen er nog […]

Marieke Knol
Coaching Trots loopt de frèle vrouw voor de stoet uit

Ze laat me de foto’s zien. In een donkergroene achtergrond van bladeren van oude bomen loopt een frèle vrouw trots voor de stoet uit. Een witte wollen jas, het haar opgestoken, het hoofd hoog. Kwetsbaar en krachtig. Daarachter de dragers met de kist en dan een lange stoet mensen. Heel veel mensen.  

Uitvaart Welke bloemen passen bij een uitvaart?

Vaak zegt de keuze voor bloemen op een uitvaart veel over de persoon die overleden is en herdacht wordt. Soms zijn bloemen het middelpunt van de uitvaart, soms vormen ze juist een subtiele toevoeging aan de dag. Hoe kies je de juiste bloemen uit? Deze acht voorbeelden van bloemen zijn erg geschikt voor een uitvaart en hebben allemaal hun eigen, waardevolle betekenis.

Rouw 7 manieren om je overleden huisdier te herdenken

‘A dog is a men’s best friend’: een quote waar menig hondeneigenaar bij zal zweren. De band die we hebben met ons huisdier, van viervoeters tot aan gevleugelde vrienden, gaat vaak dieper dan iemand zonder huisdier zich kan voorstellen. Het verliezen van je huisdier – en vaak beste vriend – gaat dan ook gepaard met groot, innig verdriet. Om jouw huisdier nooit weer te vergeten: 7 manieren om hen te herdenken.

herinerhen
HerinnerHen Bertus Bosch

Vlak voordat z’n vrouw Anna stierf leerde zij hem nog eten koken. Samen liepen ze nog één keer het bospad langs…daarna overleed ze. Hij miste haar.

Uitvaart Bart spreekt op eenzame uitvaarten: ‘Ook al hoort niemand het, het is toch goed dat er wat gezegd wordt aan het einde van iemands leven’

Het komt maar enkele keren per jaar voor, een eenzame uitvaart. Bij eenzame uitvaarten zijn geen nabestaanden aanwezig, of is het onbekend wie de overledene is. Als voormalig stadsdichter van Groningen bedacht Bart FM Droog dat het een mooie taak zou zijn om gedichten te schrijven en voor te dragen op deze bijzondere uitvaarten. Bart: ,,Het is enorm eervol werk om te doen, iemand krijgt toch op een respectvolle manier zijn afscheid.’’