Terug
In memoriam

Energie of niet, Tom ging altijd naar zijn burgertent Pappa Joe. Hij werd 49 jaar

Tom van Ingen Schenau (49) stond niet graag op de voorgrond. Liever maakte hij het anderen naar de zin. 

In Pappa Joe, de plek waar voor hem alles samen kwam, kon hij dat elke dag doen. In november overleed hij onverwacht.

Tom was bijna elke avond te vinden in zijn geliefde hamburgertent Pappa Joe, maar de vrijdagen hadden een bijzondere plaats in zijn hart. Na het vertrek van de laatste gasten, luidde hij samen met zijn vrienden en zijn vriendin Monique het begin van het weekend in. Dan trok hij de flessen wijn uit de kast en vermengde de geur van sigaretten zich met de aroma’s van gegrild vlees. Papa Joe was meer dan alleen zijn burgertent, het was hun tweede thuis.

In zijn laatste weken van zijn leven fietste hij nog van zijn huis in Oostwold naar de Gelkingestraat om de toko te runnen. Steeds vaker bleef hij dan slapen in het appartement boven het restaurant, omdat hij geen kracht meer had om de fietstocht terug te maken. Maar energie of niet, Tom ging naar zijn Pappa Joe, tot aan het einde.

De klapschaats ging de kast in

Huibert Antoni van Ingen Schenau was Tom (49) voor vrienden en familie. Hij groeide op in Alphen aan den Rijn samen met zijn moeder Willy, vader Gerrit Jan en zusje Remmy. Hij had een fijne jeugd, zowel met zijn moeder als zijn vader kon hij goed overweg en Remmy, tsja dat was zijn zusje, daar hield hij bijzonder veel van.

Het gezin stond veel op het ijs, bij voorkeur natuurijs. Die hobby was niet verwonderlijk, omdat zijn vader tot de geestelijk vader van de wonderijzers werd gedoopt. Het was Gerrit Jan die de klapschaats aan de wereld introduceerde: een speciaal ontwerp schaats waarbij het ijzer slechts op één punt aan de schoen vastgeklikt zit. Al gauw ontdekte de schaatstop dat je met dit ontwerp veel sneller kon schaatsen.

Tom had het schaatstalent van zijn vader geërfd. Hij deed mee aan wedstrijden en was succesvol: in de kast van zijn vriendin Monique liggen nog steeds zijn oude medailles. Maar de liefde voor schaatsen hield niet lang stand. In zijn studententijd gingen de klapschaatsen de kast in.

Het was vader Gerrit Jan die de klapschaats aan de wereld introduceerde: een speciaal ontwerp schaats waarbij het ijzer slechts op één punt aan de schoen vastgeklikt zit. (Recht voorin: Tom naast zusje Remmy) Foto: archief familie van Ingen Schenau.

Mini Cooper

Daarna ging hij werktuigbouwkunde studeren in Groningen. Voor zijn derde stage vertrok hij naar Denemarken. Hij genoot van het leven daar, maar moest eerder vertrekken vanwege het plotselinge overlijden van zijn vader. Het was een verdrietige periode voor het gezin Van Ingen Schenau. Tom ging geregeld naar huis om er voor zijn familie te zijn. Zijn studie maakte hij niet meer af.

Wel was Tom tijdens zijn studie verknocht geraakt aan zijn studentenstad. De mensen waren gezellig en hij hield van de nuchterheid. Hij besloot een Groninger te worden. Met zijn toenmalige vriendin ging hij in Losdorp wonen, waar hij voor zijn beroep auto-onderdelen rondbracht. Het was een passie van hem, die auto’s, vooral de Mini Cooper. Een grotere auto hoefde hij niet, want dat zag er met zijn 1,73 meter toch wat knullig uit.

Een echte hamburger is geen gehaktbal

Echt gepassioneerd was hij niet over zijn baan, dus besloot hij in 2003 wat anders te doen. Burgertent Pappa Joe zocht een uitbater en Tom hield ervan om het mensen naar de zin te maken. Hij zou Groningen wel eens laten zien wat een echte hamburger was: niet een geplette bal gehakt met kruiden, maar puur gehakt, medium rare gebakken, met enkel zout en peper.

In zijn zaken, aan de Gelkingestraat en de Folkingestraat, ontmoette hij zijn vrienden. Een groep van twaalf hamburgergekken. Een van zijn beste vrienden René vond de eerste hamburger die hij bij Tom at geen succes, dus besloot hij hem aan te spreken. Tom kon er hartelijk om lachen. Ze besloten samen de burgers nog beter te maken en zo was een vriendschap geboren.

Met zijn vrienden ging Tom niet op vakantie, maar op burgerreis. Samen roadtrippen door Amerika: niet langs toeristische hotspots, maar eten bij de mooiste burgertenten. Soms reden ze 800 kilometer om een speciale zaak te bereiken. Tom reed dan, want hij vond ook autorijden geweldig. Eenmaal thuis in Nederland hadden de mannen dan een hele lijst met nieuwe burgers voor Pappa Joe: de pulled pork, de bacon jam en de crunchburger met nacho’s waren souveniertjes van hun reizen.

Met zijn vrienden ging Tom niet op vakantie, maar op burgerreis. Foto: eigen archief vriend Rene.

Tonny Vis

Tom hield niet alleen van burgers, hij hield ook van Monique. Zij was zijn maatje. Allebei waren ze nogal koppig en hielden ze niet van op de voorgrond staan. Hij ontmoette haar via relatieplanet.nl waar hij onder de schuilnaam Tonny Vis ingeschreven stond. Zijn vrienden mochten onder geen beding weten dat hij op een datingsite zat. Tom vertelde Monique over de toko en zij was direct enthousiast. Bij een toko dacht ze aan roti en dat was haar lievelingseten. Later ontdekte ze dat het om burgers ging, maar dat maakte haar niet meer uit. Ze was toch al verliefd.

Verliefde mensen zijn graag veel samen, maar dat was voor Tom en Monique nogal ingewikkeld. Hij was altijd maar met burgers bezig en zij werkte onregelmatig in een eierdoosfabriek. Toch wisten ze samen een weg te vinden. Haar spullen sleept ze mee naar Groningen waar ze al snel bij hem introk. Monique was een dierengek, dus al snel was het een drukke boel in huis. Samen namen ze twee varkens die liefkozend de namen bacon en speklap kregen.

In de burgerclub van Tom werd Monique met open armen ontvangen. Met de club zaten ze dan tot diep in de nacht aan de grote ronde tafel in het restaurant. Tom liep dan, gekleed in een spijkerbroek met hoodie of zijn rode shirt met I love bacon erop, druk rond in Pappa Joe om het iedereen naar de zin te maken. Zo was Tom: een echte goedzak.

Hij leefde en stierf bij de zaak. Na corona werden zowel Pappa Joe als Tom nooit meer helemaal de oude.

Bron: DvhN. Geplaatst 26-2-2024. Foto: eigen archief Monique