Terug
Uitvaart

Een hond op je uitvaart

Als je weet dat je komt te overlijden, dan is het fijn als je goed voor ogen hebt hoe je afscheid wilt nemen van je dierbaren. En niet alleen van de mensen die je liefhebt, maar ook van je huisdier. Zeker als je huisdier je beste maatje is.

Soms vormen mens en dier een twee-eenheid, en zijn ze onafscheidelijk. Zo haalde het UMCG het nieuws omdat een hond afscheid mocht nemen van zijn overleden baas. De hond had een hele nauwe band met zijn baas. Het ziekenhuis gaf daarom ook de hond van de overledene ruimte om afscheid te nemen. De hond kroop naast zijn baas in bed en toen hij voelde dat het goed was, ging hij weg. Zo nam deze trouwe viervoeter afscheid. 

Hoewel het niet de eerste keer was dat een huisdier op de intensive care van het UMCG kwam om afscheid te nemen, gebeurt het niet vaak. Afscheid nemen van huisdieren in het ziekenhuis gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen en onder strenge voorwaarden. 
Een ander voorbeeld van de nauwe verbondenheid tussen mens en dier is de film Hachi: A Dog’s Tale. Het waargebeurde verhaal gaat over de trouwe hond Hachiko die elke dag zijn baas naar het treinstation brengt en weer opwacht. Ook als zijn baas op een dag niet terugkomt – omdat hij is overleden – blijft de viervoeter op hem wachten. Negen jaar lang wacht de hond op hetzelfde tijdstip, maar zijn baas komt niet terug

Hond op uitvaart

Wist je dat je op sommige uitvaartlocaties ook huisdieren toegestaan zijn? Een hond meenemen naar een begrafenis kan voor verlichting en steun zorgen. Denk er wel goed over na dat niet iedereen gek is op honden. Soms zijn mensen bang voor honden en vinden het juist niet prettig. En vraag je af of de hond zich prettig zal voelen. Voor een huisdier is het lastig begrijpen wat er nu precies gebeurt op een uitvaart. In overleg met de uitvaartlocatie zou je viervoeter dus ook afscheid van jou kunnen nemen tijdens je uitvaart.

Heb je al van het fenomeen troosthond gehoord? Het inzetten van troosthonden gebeurt al langer in de Verenigde Staten en is nu ook overgewaaid naar ons land. Deze aaibare viervoeters bieden steun en troost voor en tijdens de uitvaart. Ze worden ook wel gebruikt om zieken en ouderen op te fleuren in verpleeg- en ziekenhuizen. Troosthonden hebben geleerd om niet te blaffen tijdens een crematie of uitvaart. Troosthonden helpen bij de rouwverwerking en om je even lekker te knuffelen. En door te knuffelen komt het knuffelhormoon oxytocine vrij. En dat zorgt voor verbondenheid, maakt je weerbaar tegen stress en kom je makkelijker tot rust. Veel knuffelen dus, of dat nu je hond, familie of partner is. Oxytocine is een heel bruikbaar hormoonstofje voor de rouwverwerking.