Terug
In memoriam

Drentse zakenman Peter Langendijk was gezien in de jetset maar eindigde als zwerver

Op het hoogtepunt van zijn roem werd hij doorgaans geduid als een Drentse zakenman.

Hij woonde in die jaren ’80 en ’90 inderdaad in die provincie, maar ondernemer Peter Langendijk werd in 1942 geboren in Beverwijk. Hij maakte faam met het opkopen en reorganiseren van slecht lopende bedrijven die onder zijn hoede weer winstgevend werden. Het maakte hem tot een geziene figuur in de jetset. Vorige week zondag overleed hij aan een hartstilstand, na een bestaan als zwerver dat volgde op zijn succesjaren als zakenman.

Het grote geld

Langendijk was een man van het grote geld. Met andere roemruchte zakenlieden als Maup Caransa, Joep van den Nieuwenhuyzen en Willem van Kooten investeerde hij in de Krant op Zondag. HIj profileerde zich als geldschieter voor grote culturele en sportieve evenementen. In de jaren tachtig behoedde hij met andere zakenlieden ijsstadion Thialf in Heerenveen van de ondergang. Prestigieus was in 1991 de redding van luchtvaartmaatschappij Air Holland.

Joop Braakhekke

Zijn meest spraakmakende investering was waarschijnlijk die in het Amsterdamse restaurant Le Garage van tv-kok Joop Braakhekke, lange tijd treftpunt van de Nederlandse ‘celebrities’. Langendijk stak er ruim een miljoen gulden in. Toen hij dat geld wilde terughebben, verklaarde Braakhekke Langendijk al lang terug te hebben betaald. Het resulteerde in een juridisch gevecht van bijna 25 jaar.

Na de redding van Air Holland ging het door verkeerde investeringen geleidelijk berg afwaarts met Langendijks imperium. Hij raakte in de vergetelheid. Zijn zoon Piet schetst in De Telegraaf een treurig beeld van Langendijks laatste jaren. Gescheiden van zijn vrouw, met tal van gezondheidsproblemen, belandde hij in de opvang van het Leger des Heils tussen drugsverslaafden en illegalen.

Een dag nadat hij in het ziekenhuis van Amersfoort was opgenomen voor een zware longontsteking, overleed hij aan een hartstilstand. Zijn lichaam is conform zijn wens beschikbaar gesteld aan de wetenschap.