Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

De ellende die we kunnen voorkomen is onbetaalbaar

Van onze partners: Je staat er niet altijd bij stil, maar bij ieder overlijden is er sprake van een nalatenschap die afgewikkeld moet worden. In steeds meer situaties is het afwikkelen van de nalatenschap geen gemakkelijke opgave. Bijvoorbeeld wanneer de overledene een eigen woning bezit, één van de erfgenamen onder bewind staat of wanneer er sprake is van erfgenamen in het buitenland, verbroken familierelaties e.d.  Ongeacht de situatie is het van belang dat de afwikkeling van de nalatenschap goed en op tijd in gang gezet wordt. Maar kun je dat, als nabestaande, eigenlijk wel zelf?

Door Cick Geers

Max Leffring is initiatiefnemer en eigenaar van i-executeur. We spreken hem over de afwikkeling van nalatenschappen; het kennisgebied van zijn onderneming. Max: ‘Om op je eerste vraag een antwoord te geven: Ja, je kunt het zelf doen; maar je moet je afvragen of dat slim en verstandig is. Ik vergelijk het weleens met een belastingaangifte. Natuurlijk kun je dat ook zelf, maar er zijn veel situaties denkbaar dat het beter is wanneer de specialist er naar kijkt. Al is het alleen maar om te voorkomen dat je teveel belasting betaalt. Bij de afwikkeling van een nalatenschap kun je als nabestaande of erfgenaam onbedoeld en onwetend beslissingen maken die je lastig kunt terugdraaien en veel risico of hoge kosten gaan opleveren. Wist je bijvoorbeeld dat je wettelijk verplicht bent om voor iemand die onder bewind staat een erfenis beneficiair te aanvaarden? En dat dit ook geldt voor een minderjarige erfgenaam? Of wat dacht je van het inzichtelijk maken en opzeggen van alle lidmaatschappen, abonnementen, verzekeringen en verplichtingen die iemand achterlaat? Dat is monnikenwerk; ons systeem zorgt ervoor dat je er als familie geen omkijken meer naar hebt’.

Vele Nalatenschappen
i-executeur bestaat uit een landelijk netwerk van specialisten die exclusief gebruik maken van het systeem dat Max door de jaren heen verder ontwikkelde. ‘We hebben sinds 2011 een enorm aantal nalatenschappen mogen afwikkelen. De kennis die we daarmee hebben opgedaan heeft zich vertaald in een allesomvattend systeem om iedere nalatenschap goed, efficiënt, helder én inzichtelijk voor alle erfgenamen, af te wikkelen. Op deze manier zorgen we ervoor dat de erfenis fiscaal, juridisch en praktisch afgewikkeld wordt zoals het hoort. Dat doen we namens de erfgenamen, want -en dat zal je niet verbazen- die hebben vaak wel andere dingen aan hun hoofd op dat moment’.

Beneficiair
Max legt uit dat de vaak complexe regels en voorschriften rondom een erfenis het lastig maken voor erfgenamen. ‘Je weet gewoonweg niet alles als leek. En dat is helemaal niet erg. Maar er wordt van jou als achterblijver wel verwacht dat je het regelt. Erfbelasting bijvoorbeeld of de boedelverdeling, een hypotheek waar wat mee moet gebeuren. Verzekeringen die moeten worden opgezegd, abonnementen en lidmaatschappen. Of, zoals ik al aangaf, de wirwar aan regels en voorschriften waar je in terecht komt wanneer de overledene onder bewind stond. Of wanneer er sprake is van erfgenamen die onder bewind staan. Dan dient de nalatenschap beneficiair te worden afgewikkeld. Het is logisch dat je daar geen verstand van hebt. Maar wij hebben dat gelukkig wel’.

Lees meer over beneficiair

Onbetaalbaar
Max glimlacht als hij vertelt wat de i-executeur specialisten terugkrijgen van families. ‘Bloemen, lieve kaarten en heel veel bedankjes in de vorm van blije gezichten vol opluchting. We kunnen mensen echt helpen door de afwikkeling uit handen te nemen’. Over de kosten van de dienstverlening is Max helder: ‘We verdienen vaak een deel van onze kosten terug doordat we zo grondig te werk gaan. Maar het mooiste compliment kreeg ik van een erfgenaam die onze hulp ingeroepen had en tijdens het laatste bezoek zei: ‘de dosis ellende die jullie hebben voorkomen is onbetaalbaar!’

i-executeur
T 085 – 877 0560
I: www.i-executeur.nl
E: info@i-executeur.nl

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Surinaamse oud-premier Sedney overleden

De Surinaamse oud-premier Jules Sedney is op 97-jarige leeftijd overleden. Sedney was premier van 1969 tot 1973. Twee jaar na zijn premierschap werd Suriname onafhankelijk.

In memoriam In memoriam: Jitze Prinsen

Steenwijkerland -Van alles wat hij in zijn rijk gevulde, werkzame leven heeft gedaan, was Jitze Prinsen (1950-2019) het meest trots op het succes van elektrisch varen in Giethoorn. De intrede van de ‘fluistermotor’ betekende een doorbraak op het water, met toenmalig gemeente Brederwiede in een landelijke voortrekkersrol.

Manon Snoeker
Uitvaart Een laatste geschenk

Terwijl ik de straat inrijd waar ik moet zijn, zet ik de autoradio zachter. De vrolijke muziek voelt ongepast. Ik parkeer mijn auto en terwijl ik mijn spullen bij elkaar pak, vraag ik mij af hoe ik de familie aan zal treffen.

Nieuws Acteur Jerry Stiller op 92-jarige leeftijd overleden

Acteur Jerry Stiller is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon, acteur Ben Stiller, gemeld via sociale media. “Hij is een natuurlijke dood gestorven. Hij was een geweldige vader en opa, en 62 jaar lang de beste echtgenoot voor Anne. Hij zal heel erg gemist worden.”

herinerhen
HerinnerHen Bertus Bosch

Vlak voordat z’n vrouw Anna stierf leerde zij hem nog eten koken. Samen liepen ze nog één keer het bospad langs…daarna overleed ze. Hij miste haar.

Coaching Vandaag is het zeven jaar geleden dat jij overleed

Ze heeft net gesport en zit in haar strakke legging en top nog na te hijgen van het fietsen. Ze oogt opgewekt en blij en dat is ze ook, zegt ze. Ik ben zo blij en dankbaar voor wat ik allemaal heb. Maar ik had het mijn zus ook zo gegund. Nu ik bijna vijftig […]

Voorbereiden op later Bij de notaris: De erfenis naar de ex?

Meneer Hendriks zat met lichtelijk paniek in zijn ogen tegenover de notaris. Hij roerde in zijn koffie en na zijn eerste slokje startte hij zijn verhaal over zijn dochter Irene: ‘Irene gaat binnenkort trouwen.’ De notaris had wel in de gaten dat een ‘gefeliciteerd’ op dit moment misschien niet de juiste reactie was. Meneer Hendriks vervolgde zijn verhaal en legde uit dat zijn vrouw en hij niet veel vertrouwen hadden in de partnerkeuze van hun dochter. ‘We worden wat ouder en zoals u weet zijn we niet onbemiddeld, we hebben niet al die jaren gewerkt om onze erfenis te zien vertrekken bij een echtscheiding’. De notaris knikte en voelde aan waar het verhaal naar toe zou gaan.

Nieuws Voormalig schaatscoach Ab Krook (76) overleden

Voormalig schaatscoach Ab Krook is op 76-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.