Terug
Nieuws

Consequenties coronavirus voor uitvaart en condoleances

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maakte de overheid zondagmiddag 15 maart aanvullende maatregelen bekend. De maatregelen zijn van grote invloed op condoleancebezoeken en uitvaartplechtigheden. Samenkomen en met familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen, is nu niet mogelijk.

Scholen, eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten tot en met in ieder geval 6 april de deuren. Donderdag 12 maart werd al bekend dat groepen van 100 personen en meer niet meer bij elkaar in één ruimte mogen zijn. Welke maatregelen gelden er op dit moment precies voor uitvaarten en condoleances? Een overzicht.

  • Bij uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken in uitvaartcentra, crematoria of op begraafplaatsen mogen niet meer dan 30 personen aanwezig zijn; 
  • Voor rouwbezoek en condoleancebezoek gelden dezelfde restricties;
  • Om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen wordt er geen koffie of thee geschonken en is er geen nazit;
  • Van de aanwezigen wordt gevraagd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden;
  • Het is van belang dat er zo min mogelijk fysiek bezoek plaatsvindt. Dit betekent dat de uitvaartbegeleider telefonisch contact met de familie onderhoudt in aanloop naar de afscheidsceremonie; 
  • Niet alleen de uitvaartbegeleider zal aandacht vragen voor de RIVM-richtlijnen, ook crematoria en begraafplaatsen zullen toezien op de naleving. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen en/of op de website van de Landelijke vereniging van crematoria.

(Bron: website van de BGNU, de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen. De RIVM verwijst in haar berichtgeving over de maatregelen met betrekking tot de actuele regelgeving over uitvaarten en condoleances ook de website van de BGNU. De BGNU volgt op haar beurt de actuele regelgeving vanuit  de RIVM en de overheid.)

Zodra er nieuwe of aanvullende informatie beschikbaar is, zal dit artikel worden bijgewerkt. 

——

Lees ook: geen handdruk, knuffel of arm om een schouder. Hoe kun je elkaar toch steun betuigen na een overlijden tijdens de coronamaatregelen?