Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Clowneske cardioloog Gillian Jessurun (1962-2021) dotterde duizenden hartpatiënten in Drenthe en Groningen. ‘Wanneer zie ik je weer?’

Cardioloog Gillian Jessurun dotterde in zijn carrière enkele duizenden hartpatiënten in Groningen en Drenthe. De goedlachse Antiliaan met zijn typische humor begroette zijn patiënten steevast met een boks in plaats van handen schudden.

Gillian Jessurun groeit op op Curaçao (Nederlandse Antillen) in een gezin met zeven kinderen. Beide ouders -zijn vader is Surinaams, zijn moeder Antilliaans – werken in het onderwijs. De jonge Gillian is een kind met veel talenten. Hij kan heel goed pianospelen, krijgt les van een van de beste pianodocenten. Uiteindelijk is hij zo goed dat zijn leermeester hem niets meer leren kan.

Dr. Gillian Jessurun Foto: Boudewijn Benting

Ambitieus en intelligent

Als hij 20 is komt Jessurun naar Nederland voor de studie geneeskunde in Leiden. Daarna doet hij de vooropleiding cardiologie op Curaçao en voltooit hij het 4-jarige praktijkdeel in het AZG – nu UMCG – in Groningen. De ambitieuze en intelligente Antiliaan krijgt een aanstelling in dit ziekenhuis en met zijn collega’s redt hij vele levens door dichte of vernauwde bloedvaten weer open te maken.

Zijn drukke en intensieve baan weerhoudt de leergierige Jessurun er niet van zich verder te ontwikkelen. Hij promoveert, publiceert met regelmaat studies in vakbladen en motiveert collega’s tot promotieonderzoeken. En passant haalt hij ook nog een Master of Business Administration en een propedeuse Rechtswetenschappen.

Met collega en vriend Rutger Anthonio verkast Jessurun in 2009 naar Emmen, om in het Scheper ziekenhuis een hartcentrum op te starten, met Alexander Schramm. Tegen de medische stroom in, want het dotteren van verstopte kransslagaders was voorbehouden aan grote ziekenhuizen. Patiënten in de ‘uithoek’ zijn er echter bij gebaat want ze hoeven nu geen 80 kilometer te reizen voor een – soms – levensreddende behandeling.

Collega’s vinden het een feestje om met de kundige cardioloog te werken. De opgewekte en gedreven Jessurun is goed voor de teamspirit en hij draait zijn hand niet om voor de meest risicovolle dotterprocedures. Na afloop is de ontlading groot en wordt het succes (‘We hebben dotteren tot kunst verheven!’) met muziek en een dansje gevierd in de katheterisatiekamer.

Dr. Gillian Jessurun deelt graag zijn vakkennis Foto: Boudewijn Benting

Missie

Voor Jessurun is het een missie om zijn vakkennis te delen en hij ziet graag dat andere zorgprofessionals dat ook doen. In 2011 organiseert hij een grote bijeenkomst voor vakbroeders en andere betrokkenen bij hartzorg, zoals verpleegkundigen, huisartsen en ambulancemedewerkers. Onder zijn inspirerende leiding groeit dit platform (DRES, Dutch Revascularization & Electrophysiology Summit) uit tot een jaarlijks drukbezocht congres.

De flamboyante Jessurun houdt van uiterlijk vertoon. Hij kleedt zich met zorg volgens de laatste mode en in Emmen woont hij in een enorme woonboerderij met grote tuin en zwembad, waar hij geregeld feesten geeft. Hij is gul en geniet ervan anderen mee te laten delen. ,,Wanneer zie ik je weer?’’, vraagt hij standaard bij het afscheid nemen.

De arts heeft ook een voorliefde voor luxe, snelle auto’s. Porsche is favoriet, maar hij rijdt ook andere auto’s, zoals een Audi Q7. Hij houdt van variatie, ook wat vrouwen betreft. Met zijn charmes weet hij de aandacht van veel vrouwen te trekken.

Zijn typische gevoel voor humor en soms clowneske optreden vallen niet altijd even goed in de smaak bij nuchtere noorderlingen. Maar vrienden en collega’s lopen weg met ‘Gill’, die altijd nadrukkelijk aanwezig is.

Tegenslag en verdriet laat de arts niet zien aan de buitenwereld. Alleen een enkele insider ziet zijn smart als een broer en zus overlijden. En het verdriet als zijn tweede huwelijk – met de moeder van zijn twee jonge kinderen – strandt, nu een klein jaar geleden.

Jessurun is dan al ziek. Als arts hecht hij zeer aan het medisch beroepsgeheim en ook in zijn eigen geval houdt hij zijn medische toestand liever geheim voor de buitenwereld. „Ook een dokter kan ziek worden’’, zegt hij daarover. Hij is een vechter, grijpt elke mogelijke behandeling aan en houdt geloof in genezing. Hij trekt zich terug. ,,Ik zoek iedereen weer op als ik weer beter ben.’’ Alleen zijn naaste vrienden blijven komen. Zij regelen dat hij zorg krijgt, doen boodschappen, handelen zaken af, houden hem gezelschap.

In de vroege ochtend van 17 september overlijdt dr. Gillian Jessurun in zijn slaap, 58 jaar oud. Hij laat vier kinderen na, uit drie relaties.

Zijn vrienden regelen een uitvaart die bij hem past: groots. Hij ging zoals hij leefde, met veel lawaai, een vuurwerkshow. Na afloop een drankje en een uitgebreid Surinaams buffet. Helemaal zoals de Antiliaan het leven vierde.

Bron: DvhN. Geplaatst 12-10-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Coaching Veel vormen van verdriet na een vroeggeboorte

Ze was gestuurd door haar leidinggevende. Ze wilde zo graag, maar werken lukte niet; ze maakte fouten die ze niet van haar gewend waren, haalde deadlines niet meer, kwam vaak te laat en was daarop niet aanspreekbaar. Kinderwens Hun oudste dochter was twee toen de wens voor een tweede kindje naar boven kwam. En waar […]

Nieuws Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond overleden

Theatermaker, rolstoelsporter en voormalig internetondernemer Marc de Hond is gisteren op 42-jarige leeftijd overleden. De Hond stierf aan de gevolgen van kanker. Hij wordt in besloten kring begraven, laat een woordvoerder namens de familie weten.

Nieuws Oud-radioman Aad Bos overleden

Aad Bos, voormalig radiopresentator en muzieksamensteller bij de VARA, is na een kort ziekbed op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Laren overleden. Dat meldt zijn dochter.

In memoriam Vier het leven, dat was Fred Ootjers

Fred Ootjers stond op 4 december 2019 op en mis was het. Een gescheurde aorta, niet op één plek, op meerdere plaatsen in het lichaam. Dat wisten hij en zijn vrouw Miriam op dat moment niet. Ze hadden wel meteen door dat er iets ernstigs was. Een paar uur later in het ziekenhuis kwam de mededeling dat de specialisten niks meer voor hem konden doen.

Voorbereiden op later Wat als de uitvaartpolis zoek is?

Als een dierbare overlijdt, moet er veel geregeld worden. Ook de uitvaart. Op het polisblad van de uitvaartverzekering vind je alle belangrijke informatie om de kosten van de uitvaart van de overledene te claimen. Maar wat doe je als nabestaande als de uitvaartpolis onvindbaar is of als je niet zeker weet of er een uitvaartverzekering is?

Rouw Inspiratie: 10 manieren om een dierbare te herdenken

Een dierbare herdenken is waardevol en kan op verschillende manieren. Natuurlijk door naar zijn of haar laatste rustplaats te gaan en hier een moment van stilte te houden. Of door het bekijken van foto’s. Maar er zijn meer mogelijkheden om iemand te herdenken. Wij geven tien tips. Spreek af en herdenk  Vind je het fijn om samen met […]

Nieuws Oud-televisiepresentator Aad van den Heuvel overleden

De bekende tv-presentator, televisiemaker en journalist Aad van den Heuvel is afgelopen week op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie maandag bekendgemaakt.

Nieuws In 2030 7 miljoen Nederlanders chronisch ziek

Zo’n 7 miljoen Nederlanders zullen in 2030 lijden aan een chronische ziekte, blijkt uit nieuw onderzoek. Deze ‘patiënten’ hebben vaak te kampen met meerdere, aanhoudende kwalen. Desondanks leven ze langer én met een gezond gevoel.