Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Clowneske cardioloog Gillian Jessurun (1962-2021) dotterde duizenden hartpatiënten in Drenthe en Groningen. ‘Wanneer zie ik je weer?’

Cardioloog Gillian Jessurun dotterde in zijn carrière enkele duizenden hartpatiënten in Groningen en Drenthe. De goedlachse Antiliaan met zijn typische humor begroette zijn patiënten steevast met een boks in plaats van handen schudden.

Gillian Jessurun groeit op op Curaçao (Nederlandse Antillen) in een gezin met zeven kinderen. Beide ouders -zijn vader is Surinaams, zijn moeder Antilliaans – werken in het onderwijs. De jonge Gillian is een kind met veel talenten. Hij kan heel goed pianospelen, krijgt les van een van de beste pianodocenten. Uiteindelijk is hij zo goed dat zijn leermeester hem niets meer leren kan.

Dr. Gillian Jessurun Foto: Boudewijn Benting

Ambitieus en intelligent

Als hij 20 is komt Jessurun naar Nederland voor de studie geneeskunde in Leiden. Daarna doet hij de vooropleiding cardiologie op Curaçao en voltooit hij het 4-jarige praktijkdeel in het AZG – nu UMCG – in Groningen. De ambitieuze en intelligente Antiliaan krijgt een aanstelling in dit ziekenhuis en met zijn collega’s redt hij vele levens door dichte of vernauwde bloedvaten weer open te maken.

Zijn drukke en intensieve baan weerhoudt de leergierige Jessurun er niet van zich verder te ontwikkelen. Hij promoveert, publiceert met regelmaat studies in vakbladen en motiveert collega’s tot promotieonderzoeken. En passant haalt hij ook nog een Master of Business Administration en een propedeuse Rechtswetenschappen.

Met collega en vriend Rutger Anthonio verkast Jessurun in 2009 naar Emmen, om in het Scheper ziekenhuis een hartcentrum op te starten, met Alexander Schramm. Tegen de medische stroom in, want het dotteren van verstopte kransslagaders was voorbehouden aan grote ziekenhuizen. Patiënten in de ‘uithoek’ zijn er echter bij gebaat want ze hoeven nu geen 80 kilometer te reizen voor een – soms – levensreddende behandeling.

Collega’s vinden het een feestje om met de kundige cardioloog te werken. De opgewekte en gedreven Jessurun is goed voor de teamspirit en hij draait zijn hand niet om voor de meest risicovolle dotterprocedures. Na afloop is de ontlading groot en wordt het succes (‘We hebben dotteren tot kunst verheven!’) met muziek en een dansje gevierd in de katheterisatiekamer.

Dr. Gillian Jessurun deelt graag zijn vakkennis Foto: Boudewijn Benting

Missie

Voor Jessurun is het een missie om zijn vakkennis te delen en hij ziet graag dat andere zorgprofessionals dat ook doen. In 2011 organiseert hij een grote bijeenkomst voor vakbroeders en andere betrokkenen bij hartzorg, zoals verpleegkundigen, huisartsen en ambulancemedewerkers. Onder zijn inspirerende leiding groeit dit platform (DRES, Dutch Revascularization & Electrophysiology Summit) uit tot een jaarlijks drukbezocht congres.

De flamboyante Jessurun houdt van uiterlijk vertoon. Hij kleedt zich met zorg volgens de laatste mode en in Emmen woont hij in een enorme woonboerderij met grote tuin en zwembad, waar hij geregeld feesten geeft. Hij is gul en geniet ervan anderen mee te laten delen. ,,Wanneer zie ik je weer?’’, vraagt hij standaard bij het afscheid nemen.

De arts heeft ook een voorliefde voor luxe, snelle auto’s. Porsche is favoriet, maar hij rijdt ook andere auto’s, zoals een Audi Q7. Hij houdt van variatie, ook wat vrouwen betreft. Met zijn charmes weet hij de aandacht van veel vrouwen te trekken.

Zijn typische gevoel voor humor en soms clowneske optreden vallen niet altijd even goed in de smaak bij nuchtere noorderlingen. Maar vrienden en collega’s lopen weg met ‘Gill’, die altijd nadrukkelijk aanwezig is.

Tegenslag en verdriet laat de arts niet zien aan de buitenwereld. Alleen een enkele insider ziet zijn smart als een broer en zus overlijden. En het verdriet als zijn tweede huwelijk – met de moeder van zijn twee jonge kinderen – strandt, nu een klein jaar geleden.

Jessurun is dan al ziek. Als arts hecht hij zeer aan het medisch beroepsgeheim en ook in zijn eigen geval houdt hij zijn medische toestand liever geheim voor de buitenwereld. „Ook een dokter kan ziek worden’’, zegt hij daarover. Hij is een vechter, grijpt elke mogelijke behandeling aan en houdt geloof in genezing. Hij trekt zich terug. ,,Ik zoek iedereen weer op als ik weer beter ben.’’ Alleen zijn naaste vrienden blijven komen. Zij regelen dat hij zorg krijgt, doen boodschappen, handelen zaken af, houden hem gezelschap.

In de vroege ochtend van 17 september overlijdt dr. Gillian Jessurun in zijn slaap, 58 jaar oud. Hij laat vier kinderen na, uit drie relaties.

Zijn vrienden regelen een uitvaart die bij hem past: groots. Hij ging zoals hij leefde, met veel lawaai, een vuurwerkshow. Na afloop een drankje en een uitgebreid Surinaams buffet. Helemaal zoals de Antiliaan het leven vierde.

Bron: DvhN. Geplaatst 12-10-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oud-voetballer en quizmaster Frank Kramer (73) overleden

Oud-voetballer Frank Kramer ligt in coma. De 73-jarige Amsterdammer werd afgelopen vrijdag op zijn eigen verjaardag onwel, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat vertelde Johan Derksen maandagavond in Veronica Inside. „ Het gaat echt heel slecht met hem.”

Nieuws Oud-Kamerlid SGP Van den Berg overleden aan corona

Koos van den Berg, oud-Kamerlid namens de SGP, is gisteravond op 77-jarige leeftijd overleden. Volgens het Reformatorisch Dagblad stierf hij aan complicaties na besmetting met het coronavirus.

Uitvaart Mama, je bent de liefste van de hele wereld’

Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart: de uitvaart van een vader of moeder. De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt’, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden […]

Uitvaart Overledene duurzaam koelen boven een ‘tuintje’

Een voor de hand liggende manier om een overledene te koelen, is met een koelplaat, bedkoeling of kistkoeling. Dit kost echter de nodige energie. Voor mensen die bij leven zeer bewust met het milieu omgingen is dit misschien niet de meest passende oplossing. Een duurzaam alternatief is graszoden. Gewoon uit eigen tuin. Iemand thuis opbaren […]

In memoriam Klaas Koornstra, een journalist op zíjn manier

Wie hem niet kende, draaide geheid het hoofd om als Klaas Koornstra voorbij liep. Een Fransoos in Borger? Een verdwaalde excentriekeling? Nee, het was Klaas. Zeker voor Drentse begrippen geen alledaagse verschijning, met zijn wijd uitstaande, borstelige kroeshaar. En daar bovenop die alpinopet, alsof hij het ontembare toch een beetje wilde temmen. In werkelijkheid verborg de pet zijn kale kruin.

Nieuws Verzetsstrijder Ernst Sillem, laatste overlever Elzas-kamp, overleden

Verzetsstrijder Ernst Sillem is op 97-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste Nederlandse overlevende van het concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Franse Elzas, in de Tweede Wereldoorlog bezet gebied.

Sillem ging samen met goede vriend Jaap van Mesdag in het verzet toen Nederland werd binnengevallen. Aanvankelijk richtten de twee zich op het stelen van munitie en het kalken van anti-Duitse leuzen, maar in 1942 besloten ze zich te voegen bij het Britse leger en de Noordzee per kano over te steken. Onderweg werden de verzetslieden onderschept door een Duits oorlogsschip.

In 1943 werden Sillem en Van Mesdag op transport gesteld naar het kamp Natzweiler-Struthof, dat werd aangewezen als Nacht und Nebel-kamp. Het doel van deze NN-kampen was om verzetsmensen te laten sterven na een lang en zwaar gevangenisregime. De familie zou nooit van het overlijden op de hoogte mogen worden gesteld. In dit kamp werden ruim 54.000 gevangenen vastgehouden, onder wie ongeveer 600 Nederlanders.

Vanwege de naderende bevrijding door de geallieerden werd Sillem in 1944 op transport gesteld naar Dachau. Na de bevrijding van dat kamp duurde het nog een maand voordat Nederland de politieke gevangenen repatrieerde.

Positief ingesteld mens
In zijn latere leven zette Sillem zich in voor de bestrijding van honger en richtte hij in Frankrijk een voedselbank op. Sinds 2009 was hij voorzitter van de belangenbehartiger van oud-gevangenen van Natzweiler-Struthof en hun families. Ook ging hij jaarlijks met jongeren op een herdenkingsreis naar het kamp.

In een memorandum van de Natzweiler Struthof Vriendenkring wordt Sillem een blijmoedig en positief ingesteld mens genoemd. Zelf omschreef hij zijn levensvisie als volgt: “Het is net of je telkens weer voor een of andere overgang of proefwerk staat waar je je doorheen moet worstelen. En als je het gedaan hebt, heb je vakantie en dan begint het weer opnieuw.”

Nieuws James Bond-acteur Sean Connery (90) overleden

James Bond-acteur Sean Connery is op 90-jarige leeftijd in slaap overleden. Dat gebeurde in zijn verblijfplaats op de Bahama’s. De acteur voelde zich al langer niet goed, meldt de BBC.

In memoriam Jannes Berghuis, de lieve jongen die zomaar viel

Jannes Berghuis bezat een hele batterij notitieboekjes.
Daarin schreef hij, in een net, cursief handschrift. Over wat hij meemaakte op zijn reizen. Over hoe je kon zien of een vis ziek was of gezond. Over wat hij wilde worden na zijn studie. Over wie hij wilde worden. Niet iemand die hele dagen in een laboratorium slijt, zo ver was hij in elk geval. Nee, hij wilde betekenis hebben. De wereld een beetje beter en mooier maken.