Terug
In memoriam

Cees Hofsteenge (74) – Verzamelaar en handelaar die het belang van kunstvereniging De Ploeg onderkende

Cees Hofsteenge is overleden. Dat is zaterdag door zijn familie bekendgemaakt. Hij heeft ervoor gezorgd dat de vroege kunst van kunstvereniging De Ploeg door kenners en publiek serieus wordt genomen.

In stad Groningen was Hofsteenge vooral bekend als kunsthandelaar, eerst in de Folkingestraat, later aan het Gedempte Zuiderdiep. Twaalf jaar geleden sloot hij zijn zaak om zich toe te leggen op advies- en restauratiewerk en het bemiddelen bij kunstaankopen. Bij vragen over Ploeg-kunst, ook over mogelijke vervalsingen, had hij de antwoorden.

Hofsteenge (Groningen, 1950) leek voorbestemd voor het onderwijs, leraar geschiedenis, maar hield te veel van verzamelen om zijn jaren voor de klas door te brengen. Na de HBS, en het volbrengen van de militaire dienst, opende hij begin jaren zeventig in de Groninger binnenstad een winkel in antiquiteiten en curiositeiten uit Engeland, Rusland en Afghanistan. De objecten uit laatstgenoemde land haalde hij soms zelf op.

Interesse in ‘vroege Ploeg’

Het was kunstenaar Martin Tissing die hem wees op de kunst uit de beginjaren van de Groninger kunstvereniging De Ploeg. Halverwege de jaren zeventig begon zijn interesse in ‘vroege Ploeg’ serieuze vormen aan te nemen. Het onderzoek naar de beginperiode van de vereniging was tot die tijd nauwelijks ter hand genomen – de Groninger kunstwereld keek liever vooruit.

Hofsteenge bouwde als handelaar vele contacten op met nabestaanden van Ploegkunstenaars en bracht nauwgezet in kaart waar zich Ploeg-kunst bevond. Uit onvrede met het verzamelbeleid van het toenmalig Groninger Museum was hij een van de oprichters van de stichting Behoud Beeldende Kunsten Groningen.

Hoewel de stichting was bedoeld als vangnet voor verzamelingen en erfboedels van bekende en minder kunstenaars die rond de vorige eeuwwisseling in Groningen werkzaam waren, ging zijn expertise vooral uit naar de periode dat de expressionistische schilderkunst in het Noorden tot bloei kwam.

Een stroom aan Ploeg-boeken

De kennis die Hofsteenge vergaarde leidde in 1993, 75 jaar na de oprichting van De Ploeg, tot de publicatie van een monumentaal boek over het artistieke belang van de vereniging. Nadien is een stroom aan Ploeg-boeken en bijbehorende tentoonstellingen op gang gekomen waarmee het belang van Groningen als voedingsbodem voor beeldende kunst duidelijk werd en wordt gemaakt.

Sindsdien heeft ook het Ploeg-onderzoek een vlucht genomen. Onder anderen Richard ter Borg van de gelijknamige kunsthandel en Han Steenbrugge (eerst Groninger Museum, later Museum Belvédère) bouwden op de kennis van Hofsteenge voort. In 2004 werd de promotor van De Ploeg voor zijn inspanningen onderscheiden met een koninklijke onderscheiding.

Hofsteenge overleed op 5 mei. Hij is in kleine kring begraven op de wierde van Wierum en werd 74 jaar.

Bron : Dagblad van het Noorden, 11 mei 2024. Foto : Jan Willem van Vliet