Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Bredere kisten en ruimere ovens: de uitvaartbranche beweegt mee met een steeds zwaardere bevolking

Bijna 15 procent van de Nederlanders is obees. Uitvaartkisten en ovendeuren worden breder.

Het toenemende gewicht van Nederlanders noopt de uitvaartbranche tot aanpassingen. Fabrikanten verbreden hun uitvaartkisten, professionele kistdragers komen soms met zijn achten in plaats van met zijn zessen, en crematoria installeren ovens met bredere deuren. Dat blijkt uit gesprekken van NRC met tientallen medewerkers uit de uitvaartsector – van overledenenverzorgers tot crematoriumdirecteuren.

De helft van de Nederlanders is te zwaar, bleek uit de Gezondheidsmonitor 2020 van RIVM, CBS en GGD: bijna 35 procent kampt met matig overgewicht, een kleine 15 procent is obees (BMI boven de 30). Om zijn uitvaartkisten beter te laten aansluiten bij „het gemiddelde postuur van de hedendaagse Nederlander” verbreedde fabrikant DZU begin 2020 de standaardmaat van zijn uitvaartkisten met tweeënhalve centimeter. Van Wijk Uitvaartkisten voegde „door toenemende vraag” al in 2016 twee centimeters aan zijn binnenbreedte toe. De binnenmaten van een standaardkist van Van Wijk zijn nu 1,97 cm lang en 57 cm breed.

Ook die verbrede standaard is niet altijd ruim genoeg. Een extra breed ‘buitenmodel’-kist is geregeld nodig. Zo’n grote kist weegt ook meer. Een standaard kist van spaanplaat weegt leeg veertig kilo, een verbrede kist zeker vijftig. Massief eikenhout kan – verbreed – oplopen tot een kilo of tachtig, nog zonder inhoud.

Die zwaarte is voelbaar, zeggen vier afzonderlijke dragers-organisaties. Ze leveren de medewerkers die de kist op hun schouders nemen als laatste eerbetoon aan overledenen. Dat doen ze meestal met zijn zessen. Dragersgilde Altena uit het Brabantse Andel vraagt sinds een slechte ervaring een jaar geleden („het was gewoon te zwaar, stijlvol dragen was niet mogelijk”) standaard vóór de uitvaart aan begrafenisondernemers om het totaalgewicht – de overledene plus kist. Vanaf 140 kilo tilt Altena sindsdien met acht mensen in plaats van zes. Voor dragers van Ferentes ligt de grens op 150 kilo. Meer dragers betekent meer kosten, per drager zo’n 50 à 100 euro. Niet elke verzekering dekt de extra kosten.

Langer cremeren

Ook crematoria moeten in hun planning rekening houden met zwaarlijvigheid, laten uitvaartondernemingen Dela en Monuta weten. Cremeren duurt gemiddeld vijf kwartier, bij een zwaarlijvige overledene „rekenen we globaal een kwartier langer”, zegt een woordvoerder van Dela, dat 22 crematoria beheert.

De bredere kisten zetten crematoria er toe aan te kiezen voor ovens met bredere deuren. Het crematorium van SBC Zuylen in Breda heeft twee ovens: een smallere (90 cm breed) en een bredere (110 cm). Is het aantal crematies op een dag beperkt, dan kiest SBC Zuylen vanwege duurzaamheid en een lagere gasrekening voor gebruik van slechts één oven. Dat is dan altijd de brede, want de ervaring leert, zo meldt directeur Roel Stapper, dat elk jaar een aantal kisten niet door de smalle deuren past.

Ook postmortaal verzorgers merken dat Nederlanders zwaarder worden. Zij verzorgen de lichamen van overledenen en trekken hen de gewenste kleren aan. Daarvoor moeten zij de overledene draaien van de ene op de andere zij. „Je wilt dat eerbiedig doen”, zegt postmortaal verzorgster Chris Hoksberg van Cura Mortu Orum Mortuariabeheer. „Maar bij iemand met een heel flink postuur is dat best een klus.” Om te voorkomen dat het draaien van het lichaam ontaardt in oneerbiedig gesjor, knippen sommige verzorgers in overleg met familie de kleren van overledenen aan de achterzijde in, tot aan de boord van blouse of overhemd. De voorpanden vouwen ze onopvallend terug over buik en borst.

Bron: NRC. Geplaatst 5-10-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Na coronabesmetting in ziekenhuis, is Dave Greenfield van The Stranglers overleden.

The Stranglers-toetsenist Dave Greenfield is zondag op 71-jarige leeftijd overleden door complicaties als gevolg van het coronavirus. De groep maakte zijn overlijden maandag bekend.

Nieuws Econoom Arnold Heertje overleden

De econoom Arnold Heertje is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd. Generaties scholieren leerden de beginselen van het vak uit zijn leerboek De kern van de economie, dat in 1962 verscheen.

Rouw Wat zijn activiteiten om te doen met iemand die rouwt?

Het is erg lief dat je een dierbare een hart onder de riem wilt steken door samen een activiteit te plannen. Onthoud dat rouwen voor iedereen anders is en dat dat soms betekent dat iemand het even alleen of op zijn of haar eigen manier wil doen. Bedenk daarom dus van tevoren of je zelf iets voorstelt om te doen, of de […]

Uitvaart Overledene duurzaam koelen boven een ‘tuintje’

Een voor de hand liggende manier om een overledene te koelen, is met een koelplaat, bedkoeling of kistkoeling. Dit kost echter de nodige energie. Voor mensen die bij leven zeer bewust met het milieu omgingen is dit misschien niet de meest passende oplossing. Een duurzaam alternatief is graszoden. Gewoon uit eigen tuin. Iemand thuis opbaren […]

Nieuws Architect Vittorio Gregotti overleden aan het coronavirus

Architect Vittorio Gregotti is zondag op 92-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ook zijn vrouw is opgenomen in het ziekenhuis. Haar toestand is nog onbekend.

Nieuws K-popster Yohan (28) overleden

Kim Jeong-hwan, beter bekend als K-popster Yohan, is dinsdag op 28-jarige leeftijd overleden. Dat melden Koreaanse media. Een doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt.

In memoriam Jan van Akke, kleurrijk verteller

Wanneer krant of tv weer eens naar Terschelling afreisde om over het oorspronkelijke eilander leven te berichten, dan moest het al raar lopen als ze niet bij Jan Zorgdrager in Hoorn terechtkwamen. Hij was de verteller bij uitstek van kleurrijke verhalen over zaken als het kerkelijk leven, de burenorganisatie in de oostelijke dorpen en de eilander natuur.

Voorbereiden op later Wat als de uitvaartpolis zoek is?

Als een dierbare overlijdt, moet er veel geregeld worden. Ook de uitvaart. Op het polisblad van de uitvaartverzekering vind je alle belangrijke informatie om de kosten van de uitvaart van de overledene te claimen. Maar wat doe je als nabestaande als de uitvaartpolis onvindbaar is of als je niet zeker weet of er een uitvaartverzekering is?