Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Bredere kisten en ruimere ovens: de uitvaartbranche beweegt mee met een steeds zwaardere bevolking

Bijna 15 procent van de Nederlanders is obees. Uitvaartkisten en ovendeuren worden breder.

Het toenemende gewicht van Nederlanders noopt de uitvaartbranche tot aanpassingen. Fabrikanten verbreden hun uitvaartkisten, professionele kistdragers komen soms met zijn achten in plaats van met zijn zessen, en crematoria installeren ovens met bredere deuren. Dat blijkt uit gesprekken van NRC met tientallen medewerkers uit de uitvaartsector – van overledenenverzorgers tot crematoriumdirecteuren.

De helft van de Nederlanders is te zwaar, bleek uit de Gezondheidsmonitor 2020 van RIVM, CBS en GGD: bijna 35 procent kampt met matig overgewicht, een kleine 15 procent is obees (BMI boven de 30). Om zijn uitvaartkisten beter te laten aansluiten bij „het gemiddelde postuur van de hedendaagse Nederlander” verbreedde fabrikant DZU begin 2020 de standaardmaat van zijn uitvaartkisten met tweeënhalve centimeter. Van Wijk Uitvaartkisten voegde „door toenemende vraag” al in 2016 twee centimeters aan zijn binnenbreedte toe. De binnenmaten van een standaardkist van Van Wijk zijn nu 1,97 cm lang en 57 cm breed.

Ook die verbrede standaard is niet altijd ruim genoeg. Een extra breed ‘buitenmodel’-kist is geregeld nodig. Zo’n grote kist weegt ook meer. Een standaard kist van spaanplaat weegt leeg veertig kilo, een verbrede kist zeker vijftig. Massief eikenhout kan – verbreed – oplopen tot een kilo of tachtig, nog zonder inhoud.

Die zwaarte is voelbaar, zeggen vier afzonderlijke dragers-organisaties. Ze leveren de medewerkers die de kist op hun schouders nemen als laatste eerbetoon aan overledenen. Dat doen ze meestal met zijn zessen. Dragersgilde Altena uit het Brabantse Andel vraagt sinds een slechte ervaring een jaar geleden („het was gewoon te zwaar, stijlvol dragen was niet mogelijk”) standaard vóór de uitvaart aan begrafenisondernemers om het totaalgewicht – de overledene plus kist. Vanaf 140 kilo tilt Altena sindsdien met acht mensen in plaats van zes. Voor dragers van Ferentes ligt de grens op 150 kilo. Meer dragers betekent meer kosten, per drager zo’n 50 à 100 euro. Niet elke verzekering dekt de extra kosten.

Langer cremeren

Ook crematoria moeten in hun planning rekening houden met zwaarlijvigheid, laten uitvaartondernemingen Dela en Monuta weten. Cremeren duurt gemiddeld vijf kwartier, bij een zwaarlijvige overledene „rekenen we globaal een kwartier langer”, zegt een woordvoerder van Dela, dat 22 crematoria beheert.

De bredere kisten zetten crematoria er toe aan te kiezen voor ovens met bredere deuren. Het crematorium van SBC Zuylen in Breda heeft twee ovens: een smallere (90 cm breed) en een bredere (110 cm). Is het aantal crematies op een dag beperkt, dan kiest SBC Zuylen vanwege duurzaamheid en een lagere gasrekening voor gebruik van slechts één oven. Dat is dan altijd de brede, want de ervaring leert, zo meldt directeur Roel Stapper, dat elk jaar een aantal kisten niet door de smalle deuren past.

Ook postmortaal verzorgers merken dat Nederlanders zwaarder worden. Zij verzorgen de lichamen van overledenen en trekken hen de gewenste kleren aan. Daarvoor moeten zij de overledene draaien van de ene op de andere zij. „Je wilt dat eerbiedig doen”, zegt postmortaal verzorgster Chris Hoksberg van Cura Mortu Orum Mortuariabeheer. „Maar bij iemand met een heel flink postuur is dat best een klus.” Om te voorkomen dat het draaien van het lichaam ontaardt in oneerbiedig gesjor, knippen sommige verzorgers in overleg met familie de kleren van overledenen aan de achterzijde in, tot aan de boord van blouse of overhemd. De voorpanden vouwen ze onopvallend terug over buik en borst.

Bron: NRC. Geplaatst 5-10-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Medebedenker (37) Ice Bucket Challenge overleden aan spierziekte ALS

ALS-activist Patrick Quinn is op 37-jarige leeftijd overleden aan de spierziekte. Hij was een van de bedenkers van de zogenoemde Ice Bucket Challenge, waaraan in 2014 over de hele wereld werd meegedaan om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte. Dat meldde de ALS Association, een Amerikaanse non-profitorganisatie rond de ziekte, gisteren. Ook […]

In memoriam Voor wrakduiker Klaas Koch (1950-2020) uit Zuidbroek was geen zee te hoog

Dinsdagmiddag 24 maart, half vier. Een zwarte bus rijdt door de Buurmasingel in Zuidbroek en stopt bij nummer 8. Henk Bos stapt uit en plaatst een trap op de oprit. Daarop zet hij blikjes bier, frisdrank, wat shotjes. Uit de luidsprekers op de oprit schalt Nothing else matters van Metallica luid door de straat. Op repeat.

Nieuws Jonge voetballer Atalanta overlijdt aan hersenbloeding

Andrea Rinaldi, een 19-jarige middenvelder van de Italiaanse voetbalclub Atalanta Bergamo, is maandag aan de gevolgen van een hersenbloeding overleden. Dat heeft Atalanta gemeld.

Nieuws Cambuur-clubman Keimpe Vellinga overleden

Keimpe Vellinga is overleden, zo heeft SC Cambuur bekendgemaakt. De oud-manager veiligheidszaken en voormalig teammanager geldt als een clubicoon van de Leeuwarders. Hij was al geruime tijd ziek en is 74 jaar geworden.

Voorbereiden op later 7 tips voor opruimen voor je doodgaat.

In het boek ‘Opruimen voor je doodgaat’ geeft schrijfster Margareta Magnusson als het ware ontspultips. Het idee is dat je bij leven nagaat hoe je jouw woning het beste kunt achterlaten voor je nabestaanden. In het boek vertelt Magnussons over haar persoonlijke ontspul-ervaringen, maar er staan ook veel tips in. Geïnspireerd door dit boek geven […]

Uitvaart ‘Er zijn weer 100 mensen welkom bij een uitvaart’

Flexibel zijn in coronaperiode door nieuwe regels uitvaart. Bijna elke dag krijgen uitvaartondernemers in deze coronaperiode te maken met wijzigingen en veranderingen in de regelgeving als het gaat om de organisatie van uitvaarten. „We krijgen te maken met een overvloed aan updates vanuit de overheid of crematoria”, zegt zelfstandig uitvaartondernemer Eddie van Marum uit Niekerk. […]

Nieuws ‘Gouden Vitessenaar’ Kees Bakker overleden

ARNHEM – ‘Gouden Vitessenaar’ Kees Bakker is op 76-jarige leeftijd overleden. Bakker was al langere tijd ziek en kreeg de laatste dagen ook nog symptomen van het coronavirus. Woensdagmorgen is hij overleden.

In memoriam Een voetbalman met een rood-wit hart

In zijn woonplaats Emmen is Geert Jeuring (80) overleden. Hij was de eerste stadion-speaker van FC Emmen en jarenlang materiaalman van de club.