Terug
Nieuws

Baantjer-actrice Wimie Wilhelm overleden

Actrice Wimie Wilhelm is na een kort ziekbed op 62-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft haar agentschap Montecatini zaterdag bekendgemaakt. Wilhelm is bij het grote publiek vooral bekend om haar rol als wachtcommandante Els Peeters in de politieserie Baantjer.

De actrice speelde in talloze speelfilms en series. Recent was zij nog te zien als literair agente in de serie Bestsellerboy en als de trol Nanette in fantasy-serie Panduloria. In het theater trad Wilhelm onder meer op met Margôt Ros en Bodil de la Parra, met wie zij de voorstellingen Onder Vrouwen maakte.
Ook regisseerde Wilhelm decennialang talloze grote cabaretiers, zoals Brigitte Kaandorp en Richard Groenendijk. Laatstgenoemde staat zaterdagmiddag stil bij het overlijden van de actrice. „Het is niet te bevatten, maar onze allerliefste Wimie is na een kort ziekbed overleden”, schrijft hij op Instagram. „Ze was de afgelopen veertien jaar niet alleen mijn regisseur en sparringpartner, maar ook één van Marko’s en mijn allerbeste en liefste vrienden.”

De cabaretier noemt het een „voorrecht” dat hij haar in zijn leven heeft gehad. „Wat hebben we veel bijzondere en intense momenten met elkaar mogen meemaken en wat hébben we onnoemelijk veel samen kei- en keihard gelachen.”

Missen

Ook Elise Schaap staat stil bij het overlijden van Wilhelm. „Dag allerliefste Wim”, schrijft de actrice bij een foto van hen samen in haar Instagram Stories. „Ik ga je missen.” Cabaretier en acteur Najib Amhali wenst haar familie en vrienden via zijn Instagram Stories „veel sterkte met het verlies van deze geweldige actrice en regisseur”.

„De stoere, geestige, ruimhartige, eigenzinnige Wimie Wilhelm is niet meer”, deelt Cornald Maas op X. „Bekend als actrice, maar als regisseur vooral ook de grote inspirator van veel cabaretiers en acteurs.”

Fred van Leer had „de eer” om met haar te mogen werken voor zijn theatershow, schrijft de presentator op Instagram. „Ik wil iedereen die haar kende veel sterkte toewensen! Wat ga jij gemist worden.”

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 18-9-2023. Foto: © ANP/HH